Åsa Carlsson - Liberal

Ömsesidig respekt och ödmjukhet - Intolerans mot de intoleranta

Wednesday, August 02, 2006

Vem är den rätta mamman?
Jag vill bara instämma i Anna Singers (Brännpunkt SvD onsdag 2 augusti 2006) uppmaning om att vårt regelverk kring föräldraskap behöver updateras när det gäller frågan: Vem är den rätta mamman?

För mig är det självklart att den kvinna som genom provrörsbefruktning, med hjälp av eget ägg och surrogatmamma, fått ett barn, som hon sedan uppfostrat tillsammans med barnets far. Hon bör också juridiskt ses som mamma till barnet. Idag kräver detta adoption, och i det beskrivna fallet gick mannen inte med på det, utan modern är nu istället hans syster, som var surrogatmamma.

Naturligtvis måste det vara juridiskt möjligt att avtala om dessa frågor i ett så tidigt stadium som möjligt, helst innan själva provrörsbefruktningen hos surrogatmamman. Idag är så inte fallet.

Och varför gäller inte muntliga överenskommelser i detta fallet? Det verkar inte råda någon tvekan om att de tre berörda var överens när själva beslutet togs. Sedan kan man ju inte bara komma och ändra sig, bara för att man ångrat sig. Det finns ingen ånger vecka på barn satta till världen på "traditionellt sätt", så varför i detta fallet?

Åsa Carlsson
Liberal

0 Comments:

Post a Comment

<< Home